Författare: Joy

Med kärlek som vapen

När världen känns hård och kall

och tycks stå utanför all kontroll

när hat på en sekund kan förinta så mycket gott

och beröva människan på all sin kraft

när trösten inte finns

 

det är då vi måste älska mer

och se dem som finns kvar

vi måste låta dem som går ensamma genom livet

få vandra med oss

vi ska aldrig glömma

men alltid blicka framåt

 

vi måste ta ett ett andetag i taget

och inte låta hat föda hat

för kärlek är vårt starkaste vapen

/Dikt av Joy

Att våga starta på nytt

Ett steg i livet som är kopplat till det svåra ”släppa taget” är just fortsättningen – ”att starta på nytt”. Detta kan gälla allt från förhållanden till arbete eller en längre flytt etc. Det är inte det lättaste att ta steg ut i en okänd framtid och inte allt för sällan behöver man en liten klapp på axeln – eller till och med en spark i ändan! För om vi aldrig vågar göra några förändringar i våra liv, hur ska vi då kunna vara öppna för möjligheten att nästan förändring kanske gör vårt liv lite bättre. Om vi inte vågar kasta oss ut med risken att vi trillar lite då missar vi kanske det bästa av allt. Vem vet, kanske snubblar du över nåt som ska visa sig vara något du länge önskat? Jag vill uppmuntra alla att lyssna inåt – att känna efter om det är så att man gör val i livet som mest är baserade på vad andra tycker. Vem är du och för vems skull är du den du är?

Tvivlar du? Tvekar du? Vågar du inte? Är du rädd för vad andra ska tycka och tänka? Lyssnar du på dem med positiva saker att säga eller bryr du dig bara om dem som vill trycka ner dig och stå i vägen för dig?

Då vill jag bara säga:

Låt ingen säga att du inte kan göra det du vill.

Låt ingen ta din lust ifrån dig.

Du kan vara precis den du vill vara.

VAD som helst är möjligt, det enda som krävs är beslutsamhet.

Tro på dig själv, tro på att allt som finns i livet finns tillgängligt för dig.

Men glöm inte att vara en god vän – en förstående, lyssnande och ödmjuk människa. Du kan vara allt det och samtidigt nå dit du vill. Vad du än strävar efter så glöm inte de människor du har i ditt liv. Det du uppnår är tusen gånger underbarare att uppnå om du har människor runt dig som du älskar som du kan dela det med.

Varje sekund är en ny chans att börja på nytt, ta den. ”The past is now another land”

Att slitas mellan dåtid och nutid

Ibland kan det förflutna göra sig påmint. Det kan dyka på en helt plötsligt genom en doft, en röst eller en dröm. Minnen som slumrat under lång tid blir plötsligt klarare än någonsin. Förmodligen har alla några minnen av avgörande ögonblick i ens liv då det kändes som om man förändrades för gott. Man tror aldrig att man ska bli densamma igen. Och det blir man förmodligen inte – både på gott och ont. Men kanske behöver en dålig erfarenhet inte bara medföra dåliga saker? Det är ju en del av livet att falla, resa sig på nytt och fortsätta gå. Men ibland kan det vara bra tungt. Då får man ta pyttesteg istället. Och så plötsligt inser man att man gått rätt så långt och finner sig plötsligt lite lättare om hjärtat. Och så ibland känns det som att ingen tid har passerat, att såret blöder mer än någonsin och du förstår inte varför tiden inte läker? Jag har inga svar på varför. Jag förstår inte riktigt eller vill inte förstå varför livet och människor ibland fungerar som de/det gör. Men jag vet en sak och det är att hur mycket jag än ser tillbaka så kan jag inte gå tillbaka i tiden. Och om jag verkligen kunde det, skulle jag ändå göra det?

Livet tar o livet ger. Vi kan minnas igår, vi kan sakna tills vi går sönder men det farligaste med att ständigt leva i bleka minnen – hur fantastiska de än är, det är att vi fråntar oss själva möjligheten att skapa nya.

Joy

3 värdefulla ord för ett rikt liv

Medvetenhet

Att bli medveten är häftigt. Det handlar om att se sig själv från olika håll, att se livet och skeenden från olika utgångspunkter. Du är medveten om dina handlingar och dina tankar och därför har du också möjligheten att påverka dem och förändra dem i en positiv riktning. Många människor lever sina liv omedvetna om varför de gör saker och varför de beter sig som de gör, de ifrågasätter sällan sig själva men är väldigt snabba att påpeka fel hos andra. Detta gör de nog vanligtvis inte av elakhet – det är bara mycket bekvämare så. För så fort man blir medveten om att man kan se saker ur olika perspektiv – ja då märker man snabbt att det inte alltid finns en sanning eller ett rätt sätt att göra saker på. Det kan ibland kännas tungt att vara medveten, man kan nästla in sig i tankar och funderingar som gör att man varken vet ut eller in – för man analyserar både sig själv och andra. Jag tror på en balans – jag tror att det är en gåva att vara medveten och att ibland ifrågasätta sig själv och livet – för den som söker kommer då och då fram till insikter som kan ändra ens tillvaro på många sätt.

Insikt

Att komma till insikt om saker är så nyttigt och bra. Att få aha-upplevelser som är ett tecken på att man ständigt utvecklas och att man trots att man har sin grundpersonlighet alltid har en chans att förvalta nya insikter och göra små förändringar i sina tankemönster – som i sin tur ofta mynnar ut i ett bättre bemötande mot andra. Att komma till insikt kan också vara skrämmande; man kanske inser att man under väldigt lång tid betett sig eller handlat på ett sätt som inte är positivt för varken sig själv eller andra. Men istället för att klandra sig och älta detta som varit bör man (anser jag) tacka för denna insikt och denna chans till förändring – det finns ingen anledning att upprepa negativa mönster bara för att ”jag är som jag är” eller ”det har alltid varit mitt problem”. Ditt förflutna må utgöra en liten del av den du är idag, men det finns ingen anledning att låta det avgöra vem du är imorgon.

Perspektiv

Att se saker ur olika perspektiv är bland annat nyttigt i bemötandet av åsikter som skiljer sig från ens egna. Innan man ifrågasätter någons ställningstagande kan det vara relevant att känna till vem den personen är och vad den har för tidigare erfarenheter – vi har ju alla formats av den uppväxt och de människor vi omgetts med och ibland till och med fått åsikter ”med på köpet” från tex föräldrar. Att se en sak från någon annans perspektiv är otroligt nyttigt – inte för att det nödvändigtvis får oss att ändra åsikt, utan för att det får oss att förstå den andras utgångspunkt till varför den tycker som den gör. Man behöver ju verkligen inte tycka lika (och som jag är väldigt noga att påpeka här – mina uttalanden och åsikter sägs från mitt perspektiv och bara för att jag uttrycker dem som ”min sanning” så menar jag inte att de behöver vara sanning för alla.)

Sen har vi mitt favorit-forum för perspektiv och det är de stunder då man inser hur lyckligt lottad man är. Och med ”bra” menar jag dels det enkla som många  tar för givet i ett såpass väl ställt land som Sverige -att vi bland annat har rent vatten och en dörr att stänga om oss (vilket tyvärr inte gäller alla då vi – skäms Sverige (!) har folk som tvingas leva som hemlösa) – och den enkla saken som tyvärr inte alla får känna – att man är frisk. Det är oftast inte förrän en större katastrof drabbar oss -som att någon blir sjuk eller dör,som vi inser hur skört livet är. Först då tänker vi på allt det vi vill göra och allt det vi borde sagt till dem vi älskar.

Det gäller också att ta tillvara på små enkla saker i livet (som inte handlar om materiell framgång eller popularitet på olika sätt) – utan de små stunder som finns tillgängliga för oss hela tiden. Det kan vara att hålla någons hand eller att ta en promenad ihop med sin mamma. Det betyder inte att det inte är ok att vilja sträva framåt, att önska sig saker eller att vilja lyckas. Men om vi bara fokuserar på det så riskerar vi att missa mycket fint på vägen. Och det vanligaste som man får erfara när man för länge stirrat sig blind på ”att om bara det här händer så blir jag lycklig, eller om jag bara har råd att köpa den saken” är att när man väl nått det målet så tar man sig inte ens tid att njuta av det, eller att vara stolt över sig själv – utan man börjar genast sträva efter något nytt som ska göra ens liv fullkomligt.

Jag tycker inte att det är fel att förgylla sitt liv med vackra saker, god mat, resor, fina kläder – ja vad som än berikar en. Men om det är det som alltid står i fokus och att man tror att just dessa saker är nycklar till lycka, då tror jag man är inne på fel spår. Och med dessa tankar – formulerade av mitt medvetna jag, baserade på insikter jag hittills kommit till och bearbetade utifrån mitt perspektiv– önskar jag er allt gott och hoppas att ni berikats med en eller annan ny insikt om ert eget liv.

Love/Joy

 

Det krävs mod att börja på nytt

Att våga ta okända steg mot en ny framtid på slingriga stigar är inte alltid det lättaste. Men ju fler steg du tar desto säkrare blir du, desto tydligare blir riktningen. Våga. Våga älska igen. Våga tro att det finns en tanke, att det finns något att lära. Tro på att saknaden finns där som ett tecken på att du har och har haft underbara ting i ditt liv. Vissa saker måste försvinna för att ge plats åt nya. Vissa människor gjorde besök i ditt liv – kanske lämnade de spår – goda eller dåliga, kanske förstår du inte alltid varför de fanns där för att sen försvinna. Men kanske kommer det en dag då du förstår. Då allt ”makes sense”. Våga tro på det kanske blir så.

Försök se det som finns i ditt liv nu. Försök att inte ta det för givet. Våga älska med hela ditt hjärta, det rymmer mer än du tror.

Joy

Hej alla läsare på kanslan.se! Jag heter Josefin (men mitt skrivaralias är Joy) och jag skulle vilja presentera mig lite snabbt för er. Framöver kommer ni få ta del av texter, tankar, dikter – ja blandade saker som kan passa in här på denna sidan. Upptäckte själv kanslan.se på samma sätt som många gjort – jag googlade orden ”att släppa taget” och hamnade här. För att göra historien kort så slutade det med att kanslans grundare Mathias kontaktade mig och undrade om jag ville skriva lite här. Och det vill jag! Jag vet inte hur frekventa min inlägg blir men tanken är ju att komma igång och förhoppningsvis få fler intresserade av att vara delaktiga i denna sidan. Jag har även en egen blogg och om man läst den – www.trustyoursoul.wordpress.com så kommer man kanske känna igen lite därifrån. För grundidén är densamma – jag vill prata och skriva om sånt som är allmänmänskligt – känslor, drömmar, grusade förhoppningar, förluster, orättvisor och kärlek. Högt och lågt alltså -som livet självt.

Vem är då Joy?

Att leva för mig är att känna. Att bejaka, uppleva och bemöta. Att så ofta som möjligt vara närvarande här och nu – i varje blick. Att alltid sträva framåt men ändå våga vila i det som är – och att våga tro att blir som det ska bli– även om det inte alltid blir som man har tänkt sig. Jag tror på att man kan göra precis vad man vill, precis vad som helst – så länge det inte skadar andra människor så tror jag på att man ska gå sin egen väg, att våga fråga sig själv vem man egentligen är och vad man vill. Jag hämtar kraft och inspiration från havet och naturen – en stund med blicken mot horisonten och jag hittar tillbaka till min sanna identitet. Jag har en stor kärlek till ord, att få uttrycka mig och filosofera, jag skriver mycket texter och älskar att uttrycka mig genom sång och musik.

Det var allt för nu, hoppas vi ”ses”! Varma hälsningar/Joy

© 2024 Känslan.se

Tema av Anders NorenUpp ↑