Jag vet inte! Men kanske är jag lite ute, på sidan av eller något men jag fattar inte det här med proffsbloggare. Vadå proffsbloggare, vad är det? Intresset väcktes när jag läste på aftonbladet webbsida om Internethatet och när jag läser om expertens råd om hur man ska förhålla sig till dom som gillar att skicka ut sitt hat på andra bloggare. Det finns en bild på Alex Schulman som jag tror skall föreställa en proffsblogare. Jag klickar mig vidare och kommer till rubriken Att vara Alex Schulman” och tydligen har han 45000 läsare (enligt han själv). 45 000 läsare per dag! Jag är helt uppenbart en av dem men jag måste berätta att jag häpnar när jag läser det han skriver.

Jag ska äta lunch med min kollega Jonatan imorgon på restaurang Sturehof. Tiden är satt till klockan ett, men det passar dåligt. Kan ni sms:a honom och istället föreslå att jag träffar honom klockan 12.30? Om någon eller några (helst alla) av de 45 000 läsare jag har om dagen på den här dagboken kunde göra det, så blir jag väldigt glad. SMS:a honom på 0736 36 13 96
Tack!

Läser man det så kan man ju tycka att det är ganska så taskigt emot kompisen, om det nu ens finns någon substans i det, men smaka sen på det faktum att han har 45 000 läsare. Jag blir mest orolig över vad folk gör med sin fritid. SR gjorde ett reportage under 2006 om en professionell bloggare Eleonore Nygård och tydligen har utvecklingen gått framåt för http://www.bloggerjobs.biz/ är full av jobberbjudande på engelska för bloggare.

Jag blir nyfiken på detta. För mig så är en professionell person på sin höjd två saker. En betydelse är att; en professionell är den som utför ett jobb på ett fackmässigt godtagbart sätt. Den andra betydelsen skulle väl kanske vara att man utför en uppgift, som kan utföras amatörmässigt, på ett skickligt och yrkesmannamässigt sätt. Jag är medveten om att det är en ganska tun linje dem emellan men det lyfter fram frågan en aning. Det handlar om att se på frågan utifrån vad det är som skall uppnås. I de flesta fallen så tror jag att bloggvärldens professionellas uppgift är att locka läsare vilket inte alls är samma sak som hålla hög kvalité. Alex Schulman verkar vara en bra kille på att locka folk men det han skriver saknar, enligt min mening, någon som helst relevans och substans. Temat är det samma som reality-/ dokusåpor och syftet är att tjäna pengar. Inte så konstigt men det som är oroväckande är att det finns så många läsare som vill läsa om sånt och kommentera det. Man vill läsa om bloggare som klankar ner på andra bloggare och det blir på något sätt en slags skvallerpress över det hela där sanningshalten kanske inte alltid är så stor. Pressetiska regler verkar inte gälla bloggarna så vad som blir kvar är någon slags kommersiell smörja vars enda syfte är att tjäna pengar på reklam. Reglerna verkar vara enkla:

  • håll inläggen korta och kärnfulla
  • visa gärna vimmelbilder
  • klanka ner på andra bloggare och vad de säger
  • framhäv din egen förträfflighet
  • stava rätt

Det finns säkert flera saker som är viktiga men min poäng är att det är svårt under dessa förutsättningar att skapa någon slags substans och relevans i viktiga ämnen. Det går inte och jag funderar verkligen på vad det är som gör att vi inte tar oss tid att läsa hela texten på nätet. Jag vet ju att det har väldigt mycket själva "titta på skärm"- mediet i sig och att det är jobbigt att läsa på skärmen. Men det har också att göra med vår tid och vad vi prioriterar.

Själv tycker jag att alla dessa bloggsajter med massa reklam runt om och googles adsense gör sidorna förvirrande och jobbiga att titta på. Men som sagt så är jag kanske lite ute, lite på sidan av alltihopa men jag tycker verkligen att vi människor borde fundera på vad det som underhåller oss och på vilket sätt. Vem är det som driver upp tempot och varför skall allt gå så fort? Vad gör all denna reklam med oss? Fundera på det och fundera sedan på om det är ett problem.