Erik Lautmann och Helena Stjernholm har som rubrik satt ”Vi har också rätt att tjäna pengar på vård” i deras debattartikel i DI.  Jag måste tyvärr raljera lite här. Det känns som att det är en 4-åring som sitter med sin snuttefilt och skriker ut sin irritation över att hen inte får något som ”alla andra får”. Som exempel tar de upp ”alla” företag som säljer skolmaterial till skolorna och vårdmaterial till sjukvården och för att inte tala om alla bolag som tjänar pengar på att bygga husen som all sjukvård och skola bedrivs i. Erik Lautmann och Helena Stjernholm menar att det minsann inte är någon som gnäller på dessa företag men på deras egna verksamhet blir folk arga när de plockar ut miljardvinster på skattebetalares bekostnad.

Stackars Erik Lautmann och Helena Stjernholm och de övriga välfärdsföretagarna det är väl klart att de också har rätt att tjäna pengar på välfärden, eller? Låt mig vara en kritisk och omvårdande förälder på samma gång. Svaret är nej, Erik Lautmann och Helena Stjernholm, ni får inte inte tjäna pengar på vård och skola. De pengarna ni tjänar ska tillbaka till oss som betalar skatt. Ni förstår det är inte era pengar utan det tillhör vuxna ansvarstagande och solidariska människor som vill att alla ska ha en bra vård och skola. Välfärdssektorn är inget ni ska tjäna pengar på så att ni kan köpa massor av godis för.

Enligt ETC:s senaste granskning så har välfärdsbolagen gått med ca 30 miljarder i vinst sen Alliansen vann valet 2006. 30 miljarder är en extremt stor summa och därför blir jag provocerad över det faktum att Lautmann och Stjernholm mycket riktigt påpekar att framtidens välfärd har stora krav på sig. Jag vet att de har rätt och samtidigt vet jag att de tänker tjäna ännu mer på sin verksamhet i framtiden. Så när LO helt plötsligt börjar en reträtt och vill förhandla med  välfärdsbolagen och komma överens så blir jag extremt orolig. Man förhandlar inte med en egoistisk 4-åring man talar om vad som gäller.

Ingenting inom offentlig verksamhet är särskilt enkel. Ni har väl inte glömt Maciej Zaremba artikelserie om den olönsamma patienten i DN? Det står mig klart att organisationen av offentlig verksamhet är under all kritik, det måste helt enkelt ske en effektivisering av offentlig verksamhet. På den punkten ligger det enorma utmaningar framför oss.

Även om företagen klarar av att göra samma sak som de offentliga verksamheterna och tjäna pengar på det samtidigt kommer det aldrig i mina ögon bli okej att håva ut 30 miljarder kronor från våra allra viktigaste välfärdsfunktioner. Det är pengar som behövs till annat så tyvärr kära lilla välfärdsföretagare du behöver sluta ta ut så mycket i vinst på din verksamhet. Ni får inte tjäna pengar på vård. Det är inte okej. Ni får hitta något annat att leka med.