Det finns anledning att hylla Helen Steel och Dave Morris som gett ut boken McÄrekränkning: Gör-det-själv Rättvisa. Utan att ha läst den själv så tycker jag att alla ska köpa den för att läsa den och för att stötta Steel och Morris. Det var två helt vanliga människor med ovanligt stark civilkurage, mod och ork. Från mitten av 80-talet har Steel och Morris drivit en kamp emot Mcdonalds som hade och har väl fortfarande en hel del tveksamma sätt att marknadsföra sig och sköta sina affärer för gå i vinst. Frågan avgjordes 2005 i EU-domstol till Steel och Morris favör. Enligt ETC så Fastslog EU-domstolen att: ” ’de brittiska lagarna hade brustit i att försvara allmänhetens rätt att kritisera storföretag vilkas affärer kan påverka människors liv, hälsa och miljö’. Vidare beslutade domstolen att rättegången var ett brott mot artikel 6 – rätten till en rättvis rättegång – och mot artikel 10 – rätten till yttrandefrihet.”

Själv såg jag en dokumentär om dem på någon av mina 20 kanaler för något halvår sedan. Det var inte förrän jag läste ETC artikel om dem som jag kom att tänka på dom igen. Steel och Morris är verkligen hjältar värda att hylla. Dom stod emot multinationella McDonalds och fick rätt. De är ett levande bevis att varje människa kan göra skillnad i denna värld som kallas stor. Steel och Morris är en stor inspiration.

Det går att se dokumentärfilmer om dem på nätet Den jag hittade som jag tyckte var bra var den från google video Se den!