Aldrig och jag menar verkligen aldrig har jag varit med om maken till köphets nu när vi ska bli föräldrar.
Ta bara själva barnvagnsinköpet. Du kan välja allt från färg till fälgar och däckmönster. Valmöjligheterna är så oändligt stora samtidigt som det finns en underton där företagen som säljer alla barnprylar som säger: – Du är väl en god förälder och köper det bästa till ditt barn, för ditt barn förtjänar endast det bästa. Eller hur? – Så står jag där och känner mig jävligt dum för att jag inte har råd att köpa två barnvagnar, en för naturliv och en för cityliv. Jag får lite skuldkänslor för att jag inser att vi inte kommer ha råd att köpa den där vagnen med stort svängbart hjul därfram som gör det möjligt att kryssa fram i stadens puls på ett smidigt sätt. Jag känner mig dålig för att jag inte ännu har tittat ut en lämplig spjälsäng och skötbord och för att jag inte har funderat på vad det ska finnas för färger i rummet där min son ska bo.

Det är klart att jag är en lämplig förälder. Det råder ingen tvivel om det och jag försöker protestera mot all köphets. Ingenting kan förbereda mig på vad som komma skall när ett barn kommer till min familj. Vi kommer att bli tre vilket är så oändligt mycket mer än två. Jag och min sambo kommer inte att existera som det par som vi är idag utan som mamma och pappa, som ett par med ansvar för något som unikt, något fantastiskt. Alla föräldrar vill sina barn det bästa och det vet varje företag. Därför måste vi blivande föräldrar se upp med köphets och förvridna moraliska reklampåtryckningar. Inget av vad du köper eller skaffar till ditt barn har någon som helst betydelse för barnet i sig. Barnet föds till en unik social varelse med behov av värme, mat, sömn, att något tar hand om dennes kroppsvätskor, umgänge och trygga vuxna. Vuxna som får någon slags moralisk panik över att kläderna barnet har på sig inte är tillräckligt snygga och att barnvagnen är en hälsofara är inte trygga vuxna det är rädda vuxna människor.
Jag är så fullkomligt övertygad om vi människor inte kan ge något vi inte har så har vi människor inte trygghet, där vi känner oss säkra på oss själva så kommer vi inte kunna ge det till andra.

Hittils har vi lagt ut 500 kr på en barnvagn tack vare snälla släktingar plus 300 kr för bensin för att hämta tre kartonger barnkläder. 800 kr och snart kommer min son. Jag är förväntansfull och nervös. Jag hoppas han kommer att gilla mig och sin nya värld. Vi kommer inte kunna ge honom allt som omvärlden tycker att han ska ha men han kommer att få massor av kärlek och massor av socialt umgänge och varje dag kommer jag försöka berätta för honom att han är inte de saker han har på sig eller för delen äger. Han är så fantastiskt mycket mer.