Läser med något luttrad attityd DNs artikel om det värsta börsraset sedan oktober 2008 men jag kan inte låta blir att bli orolig och en aningens förbannad. Förbannad blir jag för att det sitter unga människor som gått ekonomisk högskola och nervöst hänger framför en jävla skärm och desperat trycker på sälj knappen för att de har blivit vettskrämda över att läsa DNs artikel. Det verkar vara mer psykologisk manipulation än ekonomiska kalkyler som skapar detta ”ras”. Jag hoppas jag har fel för jag kan inte så mycket om ekonomi. Jag har svårt att fatta att en aktie stiger respektive minskar i värde över en dag när deras verksamhet inte har ändrats. Tillgång och efterfrågan är naturligtvis grunderna men så tänker jag på det faktum att många har kommit på att de ska sälja. Budskapet verkar vara att varje lite sparare ska sälja innan allt går åt helvete och detta verkar skapa kaos. Greklands lilla ekonomiska äventyr (lägg märke till att den skrev 2009-12-09) spelar naturligtvis en stor roll och jag har hört att Spanien kanske har det ännu sämre.

Överallt så verkar folk skuldsätta sig och jag ska inte säga att jag är ett undantag för det är jag inte men vi kanske borde stanna upp och fråga oss varför vi gör det och även fråga oss varför  pengar som sparas kan gå förlorade i rena spekulationer. Gemene man får lida för något som vi inte ens förstår hur det fungerar och summor som vida överstiger all rim och ranson transfereras över elektroniska ledningar ivrigt, nästan perverst, övervakat av några få människor framför en skärm. Samma människor säger nu att allt beror på Greklands sätt att hantera sin ekonomi. Varför har man låtit det gå så långt? Varför går staten in och garantera bankers fortlevande när de gör fel spekulationer?

Det är något riktigt vidrigt snett i hela systemet när jag och du som inte ens äger några aktier måste påverkas av det här och tänk på att alla dessa pengar skulle kunna gå till alla u-länder som verkligen behöver pengar för att leva. Det enda vårt samhälle verkar göra nu är att skapa fler fattiga och fler miljonärer.
Är det bara jag som blir ärligt orolig över det här?