Det svåra med ärlighet

Det är bara hjärtat som verkligen förstår vad det kostar att vara ärlig.

Ärlighet är en konstform – mycket svårare än den kan verka vid första anblicken. Just därför är den också förrädisk i sin skenbara enkelhet. Jag tror att det är där ett av våra stora problem ligger.

Den sanna ärligheten uppstår ur respekt – för sig själv, för den andre, och ur den välgrundade insikten att man aldrig är fel bara för att man gör fel. Men kanske är den mest befriande formen av ärlighet just den som vågar säga: “Jag vet inte.”

Att erkänna gränserna för sin förståelse är ingen svaghet – det är ett tecken på styrka och mognad och fungerar som en katalysator för en välfungerande ärlig kommunikation.

Att stå fast vid sina egna upplevelser och känslor, och samtidigt ge utrymme för den andres, är svårt. Vi vill så gärna ha rätt – bevara vår identitet, vårt egenvärde. Men ärlighet handlar också om att släppa taget om behovet att ha alla svar, om att våga stå i osäkerhetens öppna landskap.

Att beskriva hur man själv upplever något är inte så svårt i sig. Det svåra med ärlighet är att förstå att det alltid finns en annan verklighet – precis framför oss. Sann ärlighet kräver att vi erkänner vår ofullständighet – att vi inte har koll, att vi inte förstår allt. Vi rör oss genom livet med ofullständiga kartor över ett oändligt territorium.

Och just i den sårbarheten – i erkännandet av våra egna begränsningar – finns paradoxalt nog en djupare kraft. För när vi släpper taget om illusionen att vi vet allt, öppnar vi oss för möjligheten att lära mer, att växa, att mötas på riktigt. Den som redan vet allt kan inte lära sig något nytt.

Så kanske är den mest radikala ärligheten inte den som ropar med tvärsäkerhet – utan den som viskar: “Detta är vad jag ser just nu, men jag är öppen för att det finns mer.”

Kommentarer

Alla kommentarer uppskattas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.