Kanske så borde vi lyssna mer på mattegenier

Grigory Perelman är mannen som löste matematikproblemet ”Poincarés förmodan” och kalls världens smartaste människa. Inte vet jag om det är rätt att kalla honom smartaste människan på planeten men när han trots sina bedrifter och utmärkelser tackar nej till 7 miljoner för att ”han har vad han behöver” så blir jag nyfiken. För att vara ett mattegeni så krävs det nog ett totalt engagemang och att man snöar in på något. Den här mannen slutade sitt jobb kort efter att han la ut sitt bevis på internet om ”Poincarés förmodan”. Han ville inte för allt i livet bli kändis och det verkar som att det var ett bråk med institutionen han jobbade på.

Jag börjar fundera på om det är så att människors behov av hjältar och människor att se upp till och naturligtvis girighet har sabbat möjligheterna för världen att få ta del av fler briljanta lösningar från Grigory Perelman. Han verkar helt klart ljusskygg och jag tycker att han borde få vara det. Han verkar livrädd för den enorma uppståndelsen kring sin bedrift och gömde sig hos sin mamma ett tag. Han vill inte ge intervjuer och menar att hans bidrag till världen var en lösning på en förmodan som verkade stämma men ingen kunde bevisa, tills 2002 då Grigory släppte lösning det på nätet.

Intrycket jag får är att han inte ser sig själv som någon speciell person utan att han vill helt enkelt bara lämna en lösning på ett problem som han förstod och kunde bevisa att han hade rätt. Han har det han behöver och tackar nej till 7 miljoner kronor och jag tror han tackar nej för att han inte under några omständigheter vill bli en offentlig figur, han vill inte synas och inte ens 7 miljoner kr kan få honom att ändra sig. Jag tror verkligen att vi människor behöver låta bli att försöka stöpa alla i en form och jag tycker att han ska ha sina pengar ändå. Sätt in dom på hans konto utan någon pampig cermoni och låt honom göra vad han vill med pengarna. Tänk om vi lyssnat på honom från första början och accepterat hans önskemål, vad det än var, och låtit honom få göra det han ville göra. Då kanske vi hade fått ta del av fler saker från honom. Nu får vi inte det och det är verkligen en förlust, vår förlust.

Ett geni behöver få vara ett geni inte en offentlig person, något för allmänheten att beskåda. Jag tror vi slår ihjäl många genier alldeles för tidigt, kanske sker det t.om. redan i skolan för att de inte får hålla på med det gillar allra mest. Detta händer bara för att vi inte lyssnar. Vi måste lyssna på våra genier inte tala om för dom vad vi vill att de ska göra. Vill vi ge dom något för sina bedrifter så kan vi inte kräva att de ska ställa upp på något över huvudtaget. Låt dom få sin utmärkelse och berätta om det men tvinga inte stackaren att bli en offentlig person om han inte vill det.

10 kommentarer

  1. GH

    Tyvärr tror jag snarare han lider av någon mentalsjukdom,som så många andra duktiga matematiker före honom.

    Väljer man att leva med sin mor i en lgh fylld med kackerlackor hellre än att ha ett jobb och få 7 miljoner så är det något fel och inte något trevligt livstilsval.

  2. Tim

    GH: Jag tycker inte det behöver vara mentalsjukt att tacka nej till pengar.

  3. GH

    Geni och galenskap går tyvärr ofta hand i hand och det finns flera exempel på just matematiker som varit schizofrena och just isolerat sig eller fått paranoida hallucinationer, finns en känd film om ämnet som handlar om killen som knäckte tyskarnas enigma.

    Jag hoppas han får hjälp istället för att folk som du tycker det är coolt att han isolerar sig.

  4. Dreggel

    GH – Det vi inte förstår kallar vi för galenskap. Ingen nyhet direkt. Att vi icke-genier inte förstår varför genierna är som de är, gör dem inte galna för det. Du förstod inte Poincarés förmodan heller innan den här karln och Poincaré förklarade det för oss. Var det inte just det som gjorde dem till vad vi kallar genier?

  5. EF

    GH,
    En del genier hakar upp sig på petitesser.
    Som att vi skapat ett fossildrivet ekorrhjul, där man får springa av bara helvete för att hålla sig på benen…

  6. Wille

    GH – läs på. Alan Turing var inte schizofren. Däremot var han homosexuell, vilket varken var socialt accepterat eller ens lagligt vid den tiden i Storbritannien. Efter att ha hormonbehandlats en tid tog han sitt eget liv.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Turing

  7. GH

    Jag blandade ihop dem, killen jag tänkte på var John Nash som skapade spelteorin:

    http://sv.wikipedia.org/wiki/John_Forbes_Nash

    Finns andra exempel, som una bombaren tex som även han var matematiker.

    Om ni tycker att isolera sig från omvärlden och leva bland kackerlackor skulle vara normalt vet jag inte vad jag ska säga.

  8. känslan

    Oavsett om han är mentalt sjuk eller inte så är jag övertygad om att vi måste lyssna på vad han vill. Han blir ju inte friskare av att det stormar in en massa, för honom, okända människor i hans liv. Sen är jag övertygad om att det är folk som försökt tjäna pengar på Grigory Perelman på olika sätt och Perelman verkar inte ha haft större lust att tjäna pengar och stod upp för den övertygelsen. Han ville kanske bara hålla på och räkna på sina problem i sin ensamhet och ge folk det han kunde ge.
    Människor blir inte galna utan anledning och Perelman (för helt frisk är han nog inte) har sin orsak och i mina ögon är det tragiskt att människor pressat honom så att han blivit än mer folkskygg och slutat att visa upp det han är otroligt bra på och antagligen älskar mer än någon annan.

  9. chris

    Definiera sjuk/frisk… Det är nog bättre att tänka i banor typ; kan man fungera i samhället man lever i eller fungerar man inte?

    • Mathias

      Chris: Nu är du inne på något viktigt. Det bör åtminstone jag funderar över både en och två gånger. Tack för att du påminner mig.

Alla kommentarer uppskattas

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Känslan.se

Tema av Anders NorenUpp ↑